jóga, filozófia, jógaelmélet

A jógi útja – a gyakorlástól a felismerésig

A tradicionális indiai jóga célja a valóság felismerése volt, ami által a jógi felszabadulhat saját elméje korlátai alól. Ma már nehezen igazodunk ki a költői túlzásokban, misztikus utalásokban és archaizáló képekben bővelkedő szövegeken, és gyakorlásunk célja is inkább a harmónia és egészség megteremtése, mint mély filozófiai tanítások megértése. A modern nyugati jógaoktatók a mai ember megértéséhez és életszemléletéhez igazítják az átadás módját, ami nem jelenti feltétlenül, hogy elveszne az eredeti érték és mondanivaló, de bizonyára kevés olyan tanító van, aki a jóga teljes eszköztárát képes hitelesen tolmácsolni.

Az alábbi lépcsőzetes felosztás nem egy lineáris fejlődési út, inkább a figyelem, az érzékelés finomodását követi, így mindenki ott csatlakozhat a felvázolt folyamathoz, ahol érdeklődése és megértése engedi. A modern jógaiskolák mind besorolhatók valamelyik kategóriába, de ez csak azt jelzi, hogy az adott tanításban hol van a hangsúly, illetve mit tanítanak a kezdő tanítványoknak. Egy jó tanító azt tanítja, amit a tanítvány az adott pillanatban megérteni képes, de mindig felmutatja a továbblépés lehetőségét is. A kulcs a tudatosság fejlesztése mindenben, amit csinálunk, az életmódtól a mozgáson keresztül az élet nagy kérdésein való meditálásig.

Alkalmazott jóga

(Gerincjóga, Nőijóga, Stresszoldó jóga, Kismama jóga, Gyerekjóga, Szenior jóga, Power jóga, Sup jóga, Arial jóga, Hot jóga, Flow jóga, stb.)

Alkalmazott jógának nevezzük az olyan irányzatokat, amelyek nem használják a jóga teljes eszköztárát, csak bizonyos konkrét célok elérésére alkalmaznak speciális gyakorlatokat. Gyógyításra csak hozzáértő orvosok használhatják, azonban stresszoldásra, egészség- és testfejlesztésre rendkívül hatékonyak.
Tanulási idő: 1 év
 Célja: A testi és mentális egészség elérése.
 Kulcsszó: Gyakorlás

Hatha Jóga

(Astanga vinyásza jóga, Iyengar jóga, Kundalíni jóga, stb.)

Empírikus út, komplex mozgás- és filozófiai rendszer. Ászanák és a pránajáma technikák alkalmazásával segít a finomenergetikai folyamatok fejlesztésében, amivel elsősorban a mentális működés kiegyensúlyozását érhetjük el. A modern jóga kevéssé hasonlít a középkori hatha jógik gyakorlására, akik a testi egészség elérése helyett az aszkétizmus, a szélsőséges fizikai és szellemi kihívásokon keresztül igyekeztek elérni természetfeletti képességeket, illetve a megszabadulást. A hatha jóga ezeréves hagyományában azonban számtalan csodálatos gyakorlatot találunk, amiket saját céljaink elérésére használhatunk.
Tanulási idő: 3 év
Célja: Az energetikai történések megismerése és fejlesztése.
Kulcsszó: Élmény

Rádzsa Jóga

(Himalájai Tradíció, Sivananda jóga, Laja jóga, stb.)

Patandzsali útmutatása nyomán térképezi fel az elme működésének alapjait, majd a tudat megismerésével felülemelkedik annak megértési korlátain. Fő eszköze a meditáció, ami egy összpontosítási folyamat a tudatosságnak az elme folyamataitól való elkülönítésére.
Tanulási idő: személyfüggő
Célja: A tudati folyamatok megértése.
Kulcsszó: Elengedés

Védánta

Az illúziókon és téves elképzeléseken való felülemelkedéshez, az elme korlátaitól való szabadságához vezető iránymutatás. Tanítása szerint az elme által teremtett világ illúzió, valóság nonduális, és az elme számára elérhetetlen. A megszabadulás vagy megvilágosodás ennek a ténynek az evidens felismerését jelenti. A megértés iránti erős vágy hozza létre a mester-tanítvány viszonyt, a személyes átadás lehetőségét.
Tanulási idő: egyetlen pillanat
Célja: A szabadság elérése.
Kulcsszó: Felismerés

Szerző: Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa
Dátum: 2022-07-21