joga, jogaelmeny

Hogyan jön létre a jóga-élmény?

Sokan feltették már a kérdést: mi különbözteti meg a jógát minden más mozgásrendszertől?

Vajon minek köszönheti sikerét a jóga nálunk, a modern Nyugaton? Mi lehet az oka annak az őszinte rajongásnak, amely napjainkban sok millió embernek ad motivációt arra, hogy rendszeresen órákat töltsön a jóga egzotikusnak tűnő gyakorlatainak végzésével?

Bizonyára számos okot találhatunk, de kezdő gyakorlók számára meghatározó élmény, amikor egy testtartás közben kellemes forróság árad szét a testben, jelezve, hogy valami megnyílt, ami eddig zárva volt. Ezt az erős áramlatot hívták a jógik pránának, azaz életenergiának, és sokszor misztikus hatásokat tulajdonítottak neki. A jóga-élmény az a sajátos tapasztalat, amiről elhivatott tanítványok jelentős része számol be a jógaórák után, és aminek a hatására újra és újra, hetente többször állnak lelkesen a jógaszőnyegre.

A gyakorló órákig, vagy akár napokig is érezheti ennek az élménynek a hatásait: mély, intenzív örömérzetet, feltöltődést, a teljesség élményét. Nem természetfeletti élmények ezek, csupán a test és az elme természetes állapota, ha nem korlátozzuk, mérgezzük helytelen életmóddal és gondolkodással. Sokan összetévesztik a jógát az indiai aszkéták által gyakorolt önsanyargató, extrém gyakorlatokkal, azonban a jóga egyáltalán nem a szenvedés útja. Persze ajándékba sem adja ezeket a csodálatos élményeket, hiszen a gyakorlónak a saját útján, kitartóan kell haladnia ahhoz, hogy a pozitív változások beérjenek, állandósuljanak.

A jóga az ősi Indiában nem a tömegeknek szólt: minden jógi csupán néhány tanítványnak adta tovább tudását, az indiai emberek többsége sosem került közvetlen kapcsolatba a tanításokkal. Elgondolkodtató azonban, hogy a jóga az utóbbi évtizedekben megfigyelhető közismertsége és népszerűsége az általunk ismert történelem folyamán példa nélküli. Igaz, hogy a hangsúly a meditációról az utóbbi évtizedekben áttolódott a fizikai gyakorlásra, de ezzel nincs semmi gond – mindenkinek meg kell találnia a saját útját és kapcsolódási pontját a jógához, ami az önfejlesztés és -megismerés útja.

A jógában semmi misztikus nincsen: praktikus, következetes módszerek összessége, amely a fizikai gyakorlástól indulva, a testi és mentális egészség helyreállításán keresztül is elvezetheti a gyakorlót a végső célok felismeréséhez.

Szerző: Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa
Dátum: 2022-04-14