covid

Hurrá, nyitunk!

Most már biztos, és remélhetőleg újabb és újabb lazítások is lehetővé válnak. Persze hacsak nem romlanak a számok... Mert azért nem teljesen egyértelmű számomra, hogy már itt az ideje a nyitásnak. Hogy nincs mitől félni. Hogy legyőztük, elmúlt a vészhelyzet, innentől már csak csökken a fertőzöttek száma. Ha rossz az időzítés, és berobban az újabb hullám, az borzasztó lehet: teljes zárás hetekre, hónapokra, beomló egészségügy, sokaknak teljes anyagi csőd, kilátástalanság. Ezt valós veszélynek tartom, és józan ésszel végiggondolva sokkal nagyobb az esélye, hogy a legrosszabb forgatókönyvekről nem is tudunk, mint annak, hogy egy világméretű összeesküvés áldozatai lennénk, és nincs is járvány, a kórházakban megrendezik az ijesztő jelenteket, az oltásokban pedig csippek vannak.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy van egy pillanat, amikor a bezárások már több bajt, szenvedést, halált okoznak, mint a Covid. Amikor már többen halnak meg az elmaradt szűrővizsgálatok és műtétek miatt. Már most is naponta mennek tönkre cégek, tömegek vesztik el a megélhetésüket, kerülnek utcára. Sokáig fogjuk még szenvedni ennek az évnek a jelenleg még talán nem is előrelátható utóhatásait. És elképzelni sem tudom, hogyan fogják kiheverni a mai tizenévesek a számukra még nyomasztóbb izoláltságot és bizonytalanságot.

Igen, azt gondolom, egyszer ki kell nyitni, lesz, ami lesz.

Nem vagyok járványügyi szakértő, nem tudom megítélni, hogy ez a pillanat éppen most jött-e el, tartok tőle, hogy nálam jóval tájékozottabbak se nagyon. Lutri ez a nagy nyitás, amin sok emberi élet, és teljes generációk életminősége a tét. Az oltással már sikerült úrrá lenni számos halálos járványon, reméljük, hogy most is sikerül. Vagy legalább olyan szinten maradnak a következő hullámok, mint az influenza, amivel megtanultunk együtt élni. És akkor fellélegezhetünk. És a rövid eufória után nekiveselkedhetünk globális felmelegedés még súlyosabb problémájának megoldásához, ami az utóbbi időben aggasztóan háttérbe szorult.

A magam részéről most legalább úgy érezhetem, mindent megtettem - távolságot tartottam, kevesebbet mozdultam ki, beoltattam magam. Sokan mások is, úgyhogy minden kétségünk dacára nyitunk. Óvatosan, az előírásokat betartva, csak azok számára, akik rendelkeznek ezzel a fura kis zöld kártyával. Igazságtalan a rendszer? Minden bizonnyal. Ha nekem kellene kitalálni, máshogy csinálnám. De nagyon nem örülnék, ha nekem kellene kitalálni.

Szóval nyitunk! És reméljük a legjobbakat.

Szerző: Gergő
Fotó: Nyul Zsuzsa
Dátum: 2021-05-08