jóga, meditáció, advaita

Mi a meditáció?

A jóga a végső igazsághoz vezető út, és a meditáció ennek az igazságnak a közvetlen megtapasztalása. A meditációban megtapasztalható tudatosságot a védikus szövegek gyakran úgy nevezik, hogy szatcsitánanda, azaz a korlátoktól mentes létezés örömére való tudatosság.

A meditációban nem az elme működéséről van szó, hanem a tudat természetes állapotáról, amelyben az elme megjelenik. A meditáció célja nem egy gondolatok nélküli állapotban való örök idejű megmaradás, hanem a tudat természetének tökéletes megértése.

Patandzsali az általa mutatott koncentrációs folyamat legvégét így hívja: aszampradzsnyáta szamádhi, vagyis mindenféle mentális tárgyat nélkülöző összpontosítás.

Ugyanezt az élményt, tudatállapotot, vagy inkább jelenséget így fogalmazza meg a védikus filozófia:

"A meditáció a tudatosságra való összpontosítás, ami mindig is ott volt. Nem vagy tudatos, amikor meditálsz? Ha tudatában vagy, akkor tudatosnak kell lenned. És ez a tudatosság felfedi számodra az igazságot. Maradj tudatos erre, és a tudatosság felfedi önmaga igazságát. Ezt hívjuk meditációnak. Miféle félelem lehetne ott? A meditáció az igazságra való tudatosság. A tudatosság önmagán meditál, nem valamiféle tárgyon." Papadzsí, advaita védánta tanító

Szerző: Gergő
Fotó: Lukácsi Ákos
Dátum: 2021-11-22