mandalamovement, idoportal

MOZGÁS MÁSKÉPP - a fejlődés nem lineáris

Több, mint két éve kezdtünk el közösen gyakorolni azzal a csapattal, aki most a Bambusz Test Projekt oktatói csapat. Akkor még hat fő alkotta az egész Projektet. Mára már beletartozik mindenki, aki hétről hétre eljön, hogy egy olyan közösséghez tartozzon, ahol a külső és belső korlátok megkérdőjelezhetőek, ahol több szinten fejleszthetjük önmagunkat – és ami a legfontosabb: mindebben egy egész csoport támogat – mert így sokkal könnyebb mindez.

Nemrég a Bamboo Body Barcelona egy videóban felvázolta az utat, amin mi is járunk. Így nekem könnyű dolgom volt, csak a saját gondolataimmal kiegészítem az ott elhangzottakat.


1. A GYAKORLÁS TÖBB, MINT MOZGÁS

Hiszem, hogy minden komoly gyakorlás túlmutat a gyakorlás tárgyán. Ahogy egy zenész is sokkal többet tanul, mint hangokat és ritmusokat. A mozgás lehet edzés, de könnyen válhat egy másfajta önfejlesztés eszközévé is.


2. KEZD A TESTTEL

Mark Robberds kedvenc astangatanárom fogalmazta meg sokszor, hogy a kézállás, az akrobatika és a jóga nehéz ászanái nem feltétlenül cirkuszi mutatványok. A komoly fizikai gyakorlás lehet annak is a jele, hogy szereted a testet, amiben élsz. Jelentheti, hogy élvezed, hogy szabadon mozogsz. A szabad mozgásnak vannak feltételei: erős, hajlékony és rugalmas test, valamint nyitott elme (tanulásra kész idegrendszer).

Mi is itt kezdjük a munkát, és ez mindig fontos része lesz a gyakorlásnak. Így marad a test fiatal, ellenálló és örökké tanulékony.


3. ÚJ IDEGI KAPCSOLATOK

Mindenki tudja, hogy az emberi idegrendszer képes arra, hogy élete utolsó napjáig tanuljon. Nem tudom, pontosan mi ülteti el bennünk azt a gondolatot, hogy nekünk ügyesnek kell lennünk mindenben, mindent gyerekként kell elkezdeni, „különben már késő”. Tanulni sosem késő. A tanulás ezer kudarccal jár, amin átvezet minket a kíváncsiság és az újdonsággal való játék. Ez a tanulási képesség visszaszerezhető. Lehet szeretni, hogy valami nem megy. Lehet kreatívan használni a frusztrációt, ami egy-egy probléma megoldásával jár. Újra lehet értékelni az úgynevezett kudarcokat. A megfelelő módszertan és egy jó közösség a kulcs hozzá.


4. AZ ÚT NEM LINEÁRIS

Az elsőre szerteágazónak tűnő feladatok és készségek egy ponton rendszerekké fejlődnek, majd a rendszerek is összekapcsolódnak. Ez egyre összetettebb feladatokat, és egyre nagyobb szabadságot jelent a mozgásban. Nemcsak erős és hajlékony leszel, hanem otthon érzed magad a talajmozgásokban, kézenállva, tudsz improvizálni és mozgást követni is... Az egyik pillanatban hirtelen és gyorsan reagálsz, másikban ellazulsz és beleolvadsz a talajba – és a lista sosem ér véget.


5. NINCS CÉL, CSAK VÁLTOZÁS

Az út nem lineáris, hanem organikusan szerteágazik. Nincs a belépésnek egy meghatározott pontja, nincsenek szintek és nincs egy végső cél, ahova meghatározott idő alatt el kellene jutnod. Ha ez túl megfoghatatlannak hangzik, nem baj. Én sokkal jobban szeretem azokat az iskolákat és tradíciókat, amelyek változnak. Igen, nehezen meghatározható az út, amit mutatnak. Ugyanakkor állandóan változunk mi is, vagy legalábbis egy részünk. És a gyakorlásunk velünk együtt tud változni.


Ha szeretnél olyan eszközöket találni, amelyek veled együtt fejlődnek...

Ha szabadságot keresel a mozgásodban...

Ha szeretnél tanulni egy nyitott közösségben...

Akkor várunk a Bambusz Test Projekt óráin! 
Források:

Bambusz Test Projekt | Mandala Movement videója

A Bamboo Body Barcelona videója

Mark Robberds gondolatai arról, hogy a nehéz gyakorlatok jógának vagy cirkuszi mutatványnak számítanak

Szerző: Gyöngyvér
Fotó: Bambusz Test Projekt
Dátum: 2021-09-25