légzés

Tanulj meg lélegezni!

Lélegezni mindenki tud, hiszen anélkül nem lehetne életben, ugye? Azért mégis érdemes lehet egy kicsit foglalkozni azzal, hogy hogyan lehet hatékonyabban, jobban lélegezni, megérteni a hibás légzési szokások hátrányait, és tudatosítani azokat a jótékony hatásokat, amik a légzéssel való munkával elérhetőek.

Összeszedtem néhány pontban a legfontosabb szabályokat, amikre érdemes törekedni, ha javítani szeretnéd a légzésed minőségét:

Figyeld a légzésed!
Egyrészt jó, ha rendszeresen tudatosítod, hogyan lélegzel különböző helyzetekben, másrészt maga a légzésre irányított figyelem is egyfajta koncentrációs gyakorlat, ami stresszoldó hatású és fejleszti a mentális képességeket.

Lélegezz orron keresztül!
 Figyeld meg, van-e olyan élethelyzet, amikor szájon át lélegzel – például, ha allergia szezonban rendszeresen bedugul az orrod, és emiatt nyitott szájjal alszol, ez könnyen káros szokássá válhat. Az orrjáratok úgy vannak kitalálva, hogy melegítsék, nedvesítsék és szűrjék a belélegzett levegőt, ami a szájon keresztüli légzésnél elmarad, ráadásul a száj kiszáradása fogszuvasodást, ínygyulladást okozhat.

Lélegezz ki!
Azt gondolnánk, hogy annál több oxigént juttatunk a tüdőbe, minél nagyobb levegőket veszünk – azonban, ha ahhoz, hogy mélyen belélegezhess, mély kilégzésre van szükség! A hosszú kilégzés stresszoldó hatású, mert az idegrendszer paraszimpatikus működését segíti, ami a regenerációért, feltöltődésért felel. Ugyanakkor a mély ki- és belégzések megmozgatják, átmasszírozzák a bélrendszert, ezzel segítve az emésztést és ezen keresztül az immunrendszer hatékony működését is.

Végezz váltott orrlyukú légzést!
 Számos kutatás folyik jelenleg is annak kiderítésére, pontosan hogyan szabályozza a légzés az idegrendszer működését, azt azonban mi magunk is megfigyelhetjük, hogy a két orrlyuk dominanciája rendszeres időközönként felcserélődik. Ha ez az egyensúly megbomlik, az az idegrendszer stabilitását is gyengíti. A váltott orrlyukas légzés olyan egyszerű gyakorlat, amivel megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük ezt az egyensúlyvesztést. Szinte minden betegség visszavezethető valamilyen egyensúlyvesztésre, ezért fontos, hogy a légzéstechnikák gyakorlásakor is a harmóniára, stabilitásra, egyensúlyra törekedjünk.

Természetesen a légzés rendkívül komplex folyamat, aminek a megértéséhez ismernünk kell a test fiziológiás működését, önmagunk megfigyelésén keresztül pedig pontosabb, mélyebb testtudatot kell kialakítanunk. Különböző légzőgyakorlatok segítségével növelhetjük a tudatosságunkat a légzés területén, és sokat javíthatunk a rossz beidegződéseken, aminek az élet minden területén tapasztalhatjuk majd a jótékony hatását.

🧘🏻‍♂️ Ha érdekel a légzés, próbáld ki Gergő 30 perces workshopját! 

Szerző: Gergő
Fotó: Mandala Online
Dátum: 2021-08-18