bandha, astanga, nancy gilgoff

5 érv a bandhák mellett

Nancy Gilgoff, Pattabhi Jois első tanítványainak egyike mondta egyszer viccesen, hogy az astanga nem más, mint a múla bandha vég nélküli kutatása. Nancy már csaknem 40 éve gyakorol, és saját bevallása szerint tíz évente megváltozik a véleménye arról, hogy mi is valójában a múla bandha. Ez az első bejegyzésem a múla bandháról, tíz év múlva már biztosan én is biztos egész mást fogok írni róla... 

1. Biztonság

Az uddíjána bandha (hasi zár) használatával stabilizálhatod a gerinc legsérülékenyebb részét, az ágyéki gerincszakaszt. A múla bandha (gyökérzár) pedig a keresztcsonti ízület védelmében játszik kiemelt szerepet. Ha jól használod ezeket a belső zárakat, akkor a dinamikus gyakorlás leggyakoribb sérüléseit kerülheted el: derékfájást, a keresztcsonti bántalmakat, és a combhhajlítók izmok húzódását.

2. Erő

Az astangához sok hajlékonyság mellett sok erő is kell. Ha ez az erő kizárólag a törzs-, váll- és karizmok erejéből származik, a gyakorlásod nehézkes lesz és erőfeszítésekkel teli, mintha edzenél. Ha a légzést és bandhát használod mindehhez, akkor a legnehezebb erőgyakorlatokban is lebeghetsz.

3. Belső tűz

Az astanga első sorozata erősen méregteleníti a szervezetet. A légzés és a bandhák együtt egy belső hőt termelnek, amely beindítja az izzadást és serkenti a méreganyagok távozását. Egész más izzadás ez, mint amit egy szaunában tapasztalsz, mert nem a külső hőmérséklet okozza az izzadást, hanem egy belső tűz, az agni.

4. Figyelem

A bandhák a jóga finomenergetikai eszközeihez tartoznak. Nem erő kell hozzájuk elsősorban, hanem figyelem. Ha a gyakorlás alatt a bandhákra (is) figyelsz, akkor az antara dristit, azaz a belső figyelmedet erősíted.

5. Energia

Eddig arról volt szó, hogy miért hasznos bandházni gyakorlás alatt, most beszéljünk arról, ami miatt érdemes. 🙂 A bandhák az ászanák energetikai hatásait felerősítik, a pózokban tapasztalható áramlás-érzeteket fokozzák. Ez teszi a testgyakorlást hatha jógává.

Szerző: Gyöngyvér
Fotó: Nyul Zsuzsa
Dátum: 2020-12-01