astanga, holdgyakorlás

Holdgyakorlás az astanga rendszerben

A holdgyakorlás feltölt, pihentet, több szempontból is a dinamikus astanga gyakorlás ellenpontja, menstruáció alatt is végezhető, csupa pozitívum. Elméletben mindenki kiáll mellette, de sokszor elvész a gyakorlatban. Amíg még nem áll be a heti hat gyakorlás azért hagyjuk ki, ha megvan a mindennapi gyakorlás, akkor meg azért. Kész zsákutca.

Mikor van holdgyakorlás?

Az astanga tradícióban nem gyakorlunk telihold és újhold napján, illetve menstruáció alatt. Manju a menstruáció alatti gyakorlást egyáltalán nem javasolja, a holdnapokon történő gyakorlással kapcsolatban viszont sokkal megengedőbb. Indiában a védikus hagyományok nagyon erősek, az újhold és a telihold különleges napok, különleges szertartásokkal. A nyugati kultúrában, ugyan jelen vannak a holdciklusok, de sokkal kevésbé hangsúlyosak. Épp ezért Manju egyáltalán nem tiltja számunkra a holdnapokon történő gyakorlást.

Mit jelent a holdgyakorlás?

A holdgyakorlás nem egy újabb ászanasorozat, nem is aszerint határozzák meg, hogy mit kell ezalatt végezni, inkább az jellemzi, hogy mit érdemes kerülni a menstruáció napjai alatt. Alapvetően ez egy passzív regenerációs gyakorlás bandhák, erőgyakorlatok, és fordított testhelyzetek nélkül. A menstruációt könnyíti, nem ellene hat. Kötött sorozat helyett intuitív gyakorlás, bandha helyett mély hasi légzés, emelés helyett beleengedés.

Csakazértis gyakorolok

Persze könnyen találni kifogást és sokan gyakorolnak menstruáció alatt, vagy holdnapokon is. Ha nincs meg a napi rendszerességű gyakorlás, akkor nem szívesen hagysz ki még 3-4 napot, ha megvan a heti hat, akkor meg kényszerpihenőnek tűnhetnek a “szabadnapok”. Mindenesetre, ha még nem próbáltad, adj egy esélyt a holdgyakorlásnak.

Szerző: Gyöngyvér
Fotó: Nyul Zsuzsa
Dátum: 2020-12-13