jóga, filozófia

Mire jó neked a filozófia?

A filozófia, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem, mindennapi életünk része.

Világképünk, életfelfogásunk, értékrendünk, többnyire azokon az elképzeléseken alapszanak, amikkel még gyerekként találkoztunk. A modern nyugati ember fejében keverednek az ősi hiedelmek, a judeo-keresztény tanítások, a materializmus, a nyugati és keleti ezotéria, valamint a legújabb tudományos elméletek.Ebből a kaotikus halmazból építjük fel saját világunkat, amit valóságként élünk – pedig talán egyetlen elemét sem gondoltuk át még soha, mindig csak elfogadtuk a szüleink, tanáraink által hangoztatott véleményeket, a könyvekben olvasottakat, illetve a médiában minden szűrő nélkül elénk kerülő változatos elméleteket.

A filozófia, éppen azért lenne annyira fontos, mert arra tanít minket, hogy ne fogadjunk el semmit kérdés nélkül, hanem legyünk nyitottak, kíváncsiak, ugyanakkor kritikusak. A tudomány felszámolt számos káros hiedelemet, és praktikusabb elméleteket adott cserébe, azonban előnyei elismerése mellett be kell látnunk, hogy megvannak a maga korlátai. Az olyan alapvető kérdésekre, mint hogy mi a valóság, vagy hogy ki vagyok én, ennek a valóságnak a szemlélője, vagy éppen, hogy miért van a létezés a nemlét helyett, a tudomány nem képes válaszolni. Ez a filozófia feladata lenne.

És aki az élet nagy kérdéseit nem teszi fel magának, annak az életét óhatatlanul végig fogja kísérni egyfajta „minden értelmetlen” életérzés, a valódi cél hiánya, önmaga értéktelenségének érzete. Legtöbbször ez nem tudatosan jelenik meg, csak valamiféle megragadhatatlan hiányként és szorongásként, amit anyagi javakkal, élményekkel, esetleg fanatikus hittel, vagy éppen munkába temetkezéssel igyekszik elnyomni. Rosszabb esetben pedig jönnek a különböző függőségek, és velük az önpusztító hedonizmus, vagy éppen ellenkezőleg, az aszketizmus valamilyen formája.

A filozófia tanulmányozásával jobban megérthetjük önmagunk működését, és ezen keresztül könnyebben megtalálhatjuk helyünket a világban. Az élet nagy kérdésein gondolkodva pedig elérhetjük a nyugati és keleti bölcsek által egyaránt eszményképnek tartott nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, és lelki békét, ami nélkülözhetetlen egy teljesebb, tudatosabb élet eléréséhez. Mi a boldogság? Talán csak annyi, hogy ha megállunk egy pillanatra, és magunkba tekintünk, ott mindig teljességet találjunk, annak az evidenciáját, hogy jó úton járunk. Hogy ez hogyan érhető el, azt mindenkinek magának kell megtalálnia.

Az ehhez vezető utat nevezzük filozófiának. Vagy jógának.

Szerző: Gergő
Fotó: Nyúl Zszuzsa
Dátum: 2024-04-08